Ciasto z kaszy jaglanej - intensywnie kokosowe, kremowe, z czekoladową polewą. Nie sposób odmówić sobie kawałka, ponieważ rozpływa się w ustach. W smaku trochę przypomina słynne bounty, ale jest zdrowsze, delikatniejsze i słodzone miodem. Polecam - ciasto jest proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (2 woreczki)
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki miodu
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Przygotowanie:
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki miodu
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przełóż na sitko, przepłucz pod zimną wodą. Włóż kaszę do garnka, zalej wrzącą wodą (tak żeby woda wystawała ponad poziom kaszy), gotuj przez 3 minuty, odcedź. Kaszę ponownie zalej 2 szklankami wrzącej wody, dodaj 10 czubatych łyżek mleka kokosowego. Wymieszaj i gotuj kaszę ok. 15 min, pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i zostaw, żeby przestygła i wchłonęła cały płyn, następnie zmiksuj kaszę blenderem na gładko.
Do kaszy dodaj miód (jeśli wolisz słodsze desery, dodaj więcej niż 4 łyżki), płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszaj i przełóż masę do silikonowej foremki (u mnie tortownica o średnicy 25 cm).
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj do niej pozostałe mleko kokosowe i wymieszaj. Polewę równomiernie rozsmaruj na masie kokosowo-jaglanej. Udekoruj ciasto wiórkami i płatkami migdałów. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała, czekolada zastygła, a ciasto dało się pokroić.
no i muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pycha :)
UsuńKocham jaglane ciasta! Oj pyszności :)
OdpowiedzUsuńja mam tak samo :)
UsuńPysznie wygląda z taką ilością czekolady mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja jako czekoholik, czekolady nie oszczędzam ;)
UsuńNie wygląda na jakieś mega trudne:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie kaszy jaglanej i kokosa :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie :)
UsuńMoja ulubiona jaglanka w wersji słodkiej. Zdrowe z dobrym:)
OdpowiedzUsuńo tak :) Ja uwielbiam to połączenie.
UsuńDla każdego fana jaglanki i kokosu wręcz idealne :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze fana czekolady :)
UsuńUwielbiam fit ciacha, a takie z kaszy jaglanej to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Bardzo lubię kaszę jaglaną 😃
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciacho, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
Usuń